Osnovne razlike između profesionalnih fotografa i hobista


Ključna razlika između profesionalnih fotografa i fotografa hobista ne leži u njihovom pristupu i posvećenosti fotografiji. Pogotovo u poslednje vreme, viđao sam sjajne fotografe hobiste, čiji izraz i pristup odiše profesionalnošću i prava je šteta što su tržište uskratili za svoj talenat. Po mom mišljenju, profesionalni fotografi su oni koji svoj prihod ostvaruju kroz fotografiju, imaju visoke standarde kvaliteta fotografije, nude sveobuhvatnu profesionalnu uslugu, znaju kako da komuniciraju, poseduju profesionalnu opremu, dok hobisti fotografiju koriste kao sredstvo za lični izraz ili relaksaciju bez finansijskih očekivanja. Profesionalci koriste radno vreme za usavršavanje svojih veština, trudeći se da svaka fotografija zadovoljava komercijalne standarde koji su često mnogo strožiji od ličnih. Oni su takođe skloniji da prate industrijske trendove, učestvuju u profesionalnim radionicama i izložbama te se pridržavaju etičkih normi industrije.
Moj slučaj je malo drugačiji, jer se nisam bavio fotografijom kao umetnik, već kao neko ko je pravi fotografije sa namenom da ih neko drugi koristi i da odgovore na specifičnosti zahteva.

Tehničke veštine i obuka

Iako je važilo da profesionalni fotografi imaju formalno obrazovanje u oblasti fotografije ili su završili brojne kurseve i radionice koji su usmereni na tehničke aspekte kao što su osvetljenje, kompozicija i obrada fotografija, u eri razvijene tehnologije, svako ko poseduje bolji telefon je vlasnik sjajne kamere. Hobisti obično posle telefona počinju da kupuju profesionalniju foto opremu. Nasuprot profesionalcima, hobisti možda nemaju formalno obrazovanje i često se oslanjaju na samoučenje kroz praksu, eksperimentisanje i povremene online kurseve što je po mom mišljenju sjajno okruženje za učenje i građenje ličnog stila, bez ukalupljivanja u staru praksu. Iako neki hobisti mogu doseći tehničku izvrsnost, njihov pristup je često manje sistematičan i potrebno je vreme da se pristup izgradi.

Oprema i alati

Profesionalni fotografi obično investiraju u vrhunsku opremu, uključujući kamere, objektive, stativ, osvetljenje i softver za obradu fotografija, što je ključno za ispunjavanje zahteva klijenata i industrije. Oni takođe često posjeduju širok spektar opreme kako bi se mogli prilagoditi različitim scenarijima snimanja. Hobisti, s druge strane, mogu koristiti osnovnu ili srednje rangiranu opremu koja je više prilagođena generalnoj upotrebi ili specifičnim interesovanjima poput pejzažne ili portretne fotografije bez potrebe za vrhunskom tehnologijom, jer u njihovom slučaju ne stoji niko preko puta i čeka za određenu stvar koju je platio.

Poslovni aspekti fotografije

Profesionalna fotografija uključuje znatno više od same sposobnosti snimanja impresivnih fotografija. Profesionalci moraju efikasno upravljati svojim poslovanjem, što uključuje marketing, finansije, pregovaranje o ugovorima, pridržavanje rokova i održavanje odnosa s klijentima. Oni moraju biti vešti u umrežavanju i izgradnji svog najbolje, ličnog brenda. Za razliku od njih, hobisti nisu opterećeni ovim aspektima i slobodni su da eksperimentišu i rade na ličnim projektima bez pritiska tržišta.

Lični pristup i stil

Profesionalni fotografi uglavnom izgrade svoj prepoznatljiv stil, ali takođe moraju biti fleksibilni kako bi zadovoljili različite estetske ukuse i potrebe klijenata. U idealnom slučaju, kompanije bi trebalo da angažuju fotografa baš zbog njegovog stila i ne očekivati od fotografa čiji je potpis crno-bela fotografija fotografije koje imaju mnogo boja na istim.
Hobisti, međutim, imaju slobodu da istražuju i razvijaju jedinstvene stilove bez potrebe za komercijalnom primenjivošću. To im omogućava da budu kreativniji i subjektivniji u svojim radovima, često rezultirajući autentičnim izrazima koji odražavaju njihove lične vizije i emocije.
Često se desi da bez pritiska da nešto mora da se stvori proizvede sjajan efekat i napravi se nešto što će hobisti omogućiti da uđe u profesionalnije fotografske vode.

Zaključak

S obzirom da sam dugo u Stock fotografiji, došao je takav period da hobista sa lepom estetikom može napraviti sjajan posao za relativno kratko vreme. Trendovi dolaze i prolaze, a jedino što je konstanta je da je uvek pravo vreme za kvalitet.

Next
Next

Portretna fotografija i psihologija: Razumevanje subjekta za bolje portrete