Kako napraviti Lens Flare? [Fajl za preuzimanje]

Lens Flare je jedan od fenomena koji se može desiti pri samom fotografisanju, ali pokazaću vam kako nam pravljenje istog u Photoshop-u može dati mnogo bolje rezultate.

Ovog puta se nećemo baviti teorijom nastanka pravog Flare-a, nego dodavanjem Lens Flare-a na fotografiji, koji ćemo sami napraviti.

U samom Photoshop-u postoji opcija za generisanje Flare-a, opcija može da posluži, ali je prilično ograničena.
Do nje možemo doći kada otvorimo fajl na kome radimo, pa onda među opcijama odemo na Filters-Render-Lens Flare…
kako-napraviti-lens-flare

Proces nastanka mog Flare-a je jednostavan, a ono na šta sam potrošio najviše vremena je pronalazak određene nijanse boja za flare (koje se meni lično sviđaju).
Flare koji sam napravio, se sastoji iz 3 lejera – donjeg ( crvenog – #f02b2b), srednjeg (narandžastog – #e58604) i gornjeg (belog – #ffffff). Svaki od ovih lejera je nastao korišćenjem Brush alatke velilke veličine i mekih ivica (Brush size 3000px+, Hardness 0%).

Lejeri

Da bi filter radio kako treba, obavezno je da Blend Mode bude prebačen na Screen blend mode.

Na OVOM linku, možete besplatno preuzeti fajl koji ja koristim, samo ne zaboravite da prebacite Blend mode na Screen, da bi dobili pravi efekat.

Savet: Obratite pažnju odakle vam dolazi svetlost na fotografiji i pokušajte da flare postavite tako kao da vam je on izvor svetlosti. Nije obavezno, ali ne želite da neko pomisli da imate dva Sunca na fotografiji, ili da se jasno vidi da je na istoj strani i senka i flare. Takođe, boje flare-а možete menjati i na taj način praviti druge efekte kao što sam na sledećem primeru.
kako-napraviti-lens-flare
Primeri fotografija u kojima je korišćen flare iz priloga:

photoshop-tutorijali

kako-napraviti-lens-flare lens-flare-u-fotografijibranislav-nenin-photography-4202

zrenjanin-lens-flarevestacko-sunce-u-fotografiji
Zaključak: Kao što vidite, flare ove nijanse oboji fotografiju nekom prijatnom toplinom i pridoda joj određeni šmek, ali flare ne treba forsirati. Ne trudite se da ga umetnete makar na silu. Na nekim fotografijama je on samo višak. Kada stavljate flare, trudite se da se on lepo uklopi u fotografiju.
Voleo bih da vidim kako ste vi ovaj flare primenili na vašim radovima, a radove mi možete poslati na: hi@branislavnenin.com ili u inbox, na mojoj Facebook stranici. Još jednom, na OVOM linku, možete besplatno preuzeti fajl.

Hvala na pažnji!:)