10 Saveta Profesionalca Za Fotografisanje Poslovnog Portreta


Da bi se kreirao profesionalan poslovni portret koji izražava karakter, profesionalizam i jedinstvenost subjekta, potrebno je da koristimo širi sprektar veština, od osnovnih tehnika do sofisticirane ekspertize. 

Sledi 10 saveta na koje iz mog iskustva treba da obratite pažnju, ukoliko ste fotograf, a u slučaju da ste moj potencijalni klijent, pogledajte kako ja pristupam fotografisanju.

Branislav Nenin, tokom fotografisanja poslovnih portreta

1. Razumevanje subjekta

Pre nego što počnete sa fotografisanjem, provedite vreme razgovarajući sa svojim klijentom. Razumeti njihov poslovni identitet, vrednosti i ciljeve može vam pomoći da uhvatite suštinu njihove profesionalne ličnosti na fotografiji.

2. Izbor lokacije 

Lokacija može biti ključna u postavljanju konteksta portreta. Često se koristimo neutralnim pozadinama, a svakako bi bilo dobro razmotriti lokacije koje odražavaju profesiju ili industriju subjekta. To može biti kancelarija, proizvodni prostor ili čak eksterijer koji simbolizuje delatnost. Kompanije koje imaju predivan enterijer, otvoren, svetao, svakako treba iskoristiti na fotografisanju. Četiri najupečatljivija prostora do sad u kom sam fotografisao su bili prostor Ernst & Young-a, Nordeus, United Cloud, Moravčević Vojnović i Partneri advokatska kancelarija.
Fotografisanje u enterijeru kompanije svakako nudi određenu vrstu ekskluzive koja može sjajno doprineti izgledu fotografije.

3. Kontrola svetla

Svetlosni uslovi su među bitnijim aspektima na fotografisanju. Koristiti prirodno svetlo kad god je to moguće je svakako super, ali modifinacijom reflektorima ili difuzorima postižemo veću kontrolu i možemo izbeći neželjene efekte, loše senke, itd. Pripremite se za set, uradite osmatranje prostora za fotografisanje pre seta. Ne eksperimentišite na licu mesta.

4. Dinamički uglovi

Iako dinamički uglovi mogu dati interesantne fotografije, ne zaboravite da se oni mogu lako okrenuti protiv vas i zračiti loše, na primer - preteći pogled ispod oka ili nadobudni pogled sa visine.
Takođe, može doći do naglašavanje jednog dela tela, praveći ga nesrazmernim.
Pažljivo birajte uglove pri fotografisanju.

5. Polje dubinske oštrine

Kontrola polja dubinske oštrine može dodati dimenziju vašim portretima. Blenda sa širim otvorom može izolovati subjekta od pozadine, stavljajući fokus na njih, dok zatvorenija blenda može otkriti kontekst njihovog profesionalnog okruženja. Koristite ovo zavisno od cilja i potrebe. Pri fotografisanju u enterijeru, ja uglavnom koristim veći otvor blende, kako bi fokus ostao na subjektu koji se fotografiše.
Ukoliko fotografišem na neutralnoj pozadini, blenda je dosta zatvorenija kako bih dobio što više detalja i mogao lepo da retuširam portret.

6. Interakcija sa kamerom

Ne počinjite fotografisanje instant. Klijenti nisu profesionalni modeli. Imajte strpljenja i razgovarajte sa osobom koja se fotografiše, uradite set test fotografija pre samog početka kako bi se uverili da je sve spremno za start, recite klijentu da se rade test fotografije kako bi ublažili pritisak od izlaska ispred kamere, pratite prve reakcije na fotografisanje i procenite da li je potrebno dati klijentu još prostora za prilagođavanje ili možete otpočeti sa fotografisanjem.

7. Postprodukcija

Napredna obrada fotografija omogućava vam da fino podesite detalje, poput boje kože, dodatne oštrine, kontrasta, osvetljenja, sakrivanjem odnosno naglašavanjem određenih delova fotografije. Međutim, bitno je održati prirodnost portreta, izbegavajući preteranu obradu koja može učiniti fotografiju neprirodnim - preretuširanom, pogrešnim tenom, brisanjem detalja koji karakterišu osobu ili onih koji nisu prolazni.

8. Vizuelna koherencija

Za projekte koji uključuju serije portreta, važno je održati konzistentan vizuelni stil. To uključuje slično osvetljenje, tonove boja i kompoziciju, čime se osigurava da kolekcija deluje ujednačeno. U ovom slučaju biramo stil fotografije, gde će postavka svetla odgovarati i osobi visine 160cm i osobi visine 200cm. 

9. Pričanje priče

Svaki poslovni portret trebao bi da priča priču. Razmislite šta želite da vaša fotografija komunicira posmatraču o subjektu i njegovom poslu ili stavu, emociji. Ponekad, dodavanje rekvizita ili odabir specifične lokacije može pomoći u prenošenju te priče.
Gađajte suštinu i trudite se da ne zakomplikujete stvari. Trudite se da izbalansirate odnos rekvizita i veličine subjekta koji se fotografiše, možda baš uglovima o kojima sam pisao iznad.

10. Cilj fotografije

Prvo što neko drugi ugleda, treba da bude lice osobe čiji je portret. To znači da stil treba da bude sveden, bez skretanja pažnje sa subjekta koji se fotografiše. Ne zaboravite da vam treba jedna finalna fotografija po lokaciji. Ona ne treba da bude samo fotografija, već nešto što predstavlja tu osobu. Posavetujte svoje klijente u vezi sa odabirom fotografije jer se često desi da klijenti nisu objektivni prilikom odabira, već se često vode time šta lično ne vole u svom izgledu. Obrazložite svoje mišljenje. Dajem klijentima da biraju svoje fotografije kako bi bili srećni i za to su dosta platili, ali sam ja taj koji istu fotografiju gleda po nekoliko puta i donosi objektivni sud.
Na kraju svega, moj posao jeste da ih predstavim u najboljem svetlu, da ne izgube ono što su na fotografiji, a da to izgleda profesionalno.

Postoji još mnogo aspekata koji utiču na ishod fotografisanja, a jedno od njih je svakako dobra priprema za poslovni portret ili šta obući za poslovni portret.

Za profesionalni pristup poslovanju,

Branislav Nenin 📷

Previous
Previous

Kako fotografisati restoranski biznis? | Set u restoranu HOMA

Next
Next

Šta obući za poslovno fotografisanje?