Kako fotografisati restoranski biznis? | Set u restoranu HOMA

Fotografija je neodvojivi deo modernog restoranskog biznisa. U svetu gde prvi utisak može često biti i poslednji, profesionalne fotografije znaju biti presudne. U ovom blog postu, osvrnuću se na to zašto fotografija doprinosi uspehu restorana, kako pristupiti fotografisanju restorana i hrane na način koji će privući i najzahtevnije goste, zaintrigirati nove i navesti stare goste da se u restoran vrate.

Pođite od svog mišljenja?
Da li ste poželeli da dođete u ovakav restoran, kada vidite ovakav sklad boja, divne hrane, pažljivo dizajniranog prostora, nasmejanih ljudi?
Ovo je sjajan primer da vidite koliko fotografija zaista vredi.

Zašto je fotografija važna za restorane?

U digitalnom dobu, prva stvar koju potencijalni gosti vide nisu stolovi vašeg restorana ni osmeh dobrodošlice vašeg osoblja, već fotografije vašeg menija i ambijenta koje delite na društvenim mrežama, vašoj web stranici, ali ne zaboravimo ni pretragu na Google mapama. Kvalitetne fotografije čine da vaša jela izgledaju primamljivo, a vaš prostor pozivajuće. To je prvi korak u marketingu vašeg restorana, a dobre fotografije mogu značajno povećati online rezervacije i fizičku posetu gostiju.

Nastavak teksta će pokriti sve detalje pripreme, tehničke savete za fotografisanje hrane, kao i moje lično iskustvo sa restoranom Homa u Beogradu. Pratite me dalje da otkrijemo kako profesionalne fotografije mogu prikazati ono što imate da ponudite, od arhitekture, osoblja i naravno hrane u vašem restoranu!

Fotografisanje restorana zahteva više od samo tehničke veštine; potrebna je pažljiva priprema i razumevanje atmosfere koju želite da zabeležite. Pre nego što postavite svoj stativ, razmislite o vremenu fotografisanja. Idealno, želite da uhvatite prirodno svetlo koje prolazi kroz prozore restorana, što može značajno poboljšati teksturu i boje vaših jela. Takođe, razmislite o angažovanju osoblja koje će pozirati ili se ponašati prirodno dok rade, što dodaje autentičnost vašim fotografijama.

Fotografisanje hrane zahteva poseban pristup. Važno je koristiti pravu opremu, kako bi na fotografiji mogli da predstavite sve elemente onako kako treba. Koristite stativ ukoliko nemate dovoljno svetla ili dodatnu rasvetu i pokušajte sa različitim uglovima – u današnje vreme, moderan je snimak iznad samog jela, dok u drugim slučajevima može biti efektivnije snimiti sa strane na nivou stola, zavisno od izgleda samog jela, kao i pod uglom od 45 stepeni.

Nemojte zanemariti značaj postprodukcije. Softver koji ja koristim je Capture One za kolor korekciju, a Adobe Photoshop za retuširanje. Specifičnost u vezi sa obradom fotografije na kojoj je hrana je u pažljivom podešavanju temperature svetla i boje samih namirnica, kako ne biste odstupali od realnosti ili još gore-napravili da nešto izgleda pokvareno.

Fotografisanje restorana Homa bilo je izazovno, ali i izuzetno zadovoljavajuće iskustvo. Ovaj renomirani restoran nudi izuzetne vizuelne i gastronomske doživljaje, što mi je dalo mnogo materijala za rad. Jedan od izazova bio je uhvatiti esenciju njihovih sofisticiranih jela bez da se izgubi detalj u prezentaciji. Koristio sam prirodno svetlo koje je dopiralo kroz velike prozore restorana i eksperimentisao sa različitim postavkama stola da bih uhvatio pravu atmosferu.

Ono čime sam se oduševio je to što u samom restoranu rade samo devojke, koje sjajno rade svoj posao, momci rade u kuhinji, a zajedno čine sjajnu fuziju i zrače divnu energiju.

Filip i Vlasta se sjajno nadopunjuju i funkcionišu sjajno više od 10 godina.

Fotografije će se koristiti za osvežavanje web stranice restorana i za njihov Instagram nalog.

Kvalitetne fotografije su ključne za uspeh u restoranskom biznisu. One ne samo da privlače pažnju potencijalnih gostiju, već i komuniciraju vašu posvećenost kvalitetu i detaljima. Ulaganje u profesionalno fotografisanje može transformisati način na koji vaš restoran percipiraju postojeći i novi gosti. Ne zaboravite, svaka fotografija je prilika da ispričate priču vašeg restorana i pozovete goste da je dožive.

U ovom kratkom videu pogledajte kakva je to žurka bila!

Ovo završava naš pregled važnosti fotografisanja u restoranskom biznisu. Nadam se da sam vas podstakao na razmišljanje kako da unapredite svoj pristup i vizuelno predstavite svoj restoran na najbolji mogući način.

Do sledećeg fotografisanja!

Branislav 📷

Previous
Previous

Portretna fotografija i psihologija: Razumevanje subjekta za bolje portrete

Next
Next

10 Saveta Profesionalca Za Fotografisanje Poslovnog Portreta